Triple beglazen: Wel of niet?
Triple glas is eigenlijk driedubbel glas en dat betekent dat de glasplaat uit drie lagen bestaat. Soms wordt het HR+++ glas genoemd, maar dat is geen bestaande benaming. HR++ betekent een behandeling met metaalcoating en edelgas. Dus in feite heb je HR++ Dubbel of HR++ Triple beglazing. Tripleglas biedt voordelen als je wilt investeren in de verduurzaming van je woning of bedrijf. Anderzijds kleven er ook nadelen aan triple glas zoals een hoger gewicht en hogere prijs. Dus als je je aan het oriënteren bent, is het altijd goed om zowel de voor- als nadelen door te nemen, en je goed te laten adviseren.
Zoals je inmiddels weet bestaat het uit drie lagen glas; over de binnenzijde van de glasplaten zit een metaalcoating, en in de ruimtes tussen de glasplaten zit milieuvriendelijk edelgas. Het voordeel van deze gasvulling is dat de kou van buiten niet doorgegeven kan worden naar de binnen en andersom wordt de warmte van binnen niet getransporteerd naar buiten.
De combinatie van de metaalcoating, de drie glaslagen en het edelgas zorgt voor een optimale isolatie.
Deze isolatie is terug te zien in de zogenoemde U-waarde, die de thermische isolatiewaarde uitdrukt. Hoe lager deze U-waarde, hoe beter de isolerende werking. De U-waarde van triple glas ligt tussen de 0,6 en 0,9 (afhankelijk van de spouwdikte in het glas). Bij extra isolerend dubbel glas (HR++ dubbel glas) ligt de waarde op 1,0 en bij standaard HR++ dubbel glas is dat vaak 1,1. Ook bij dubbelglas is de daadwerkelijke u-waarde afhankelijk van de gehele samenstelling i.c.m. voldoende spouwdikte. Oftewel, heb je beperkte diepte in bijvoorbeeld een bestaand houten kozijn, dan past men vaak de spouwdikte aan waardoor het glas dunner wordt. Dat heeft dan vaak wel een negatief effect op de u-waarde.
Wat zijn de voordelen van triple glas?
- Triple glas gaat warmteverlies tegen en het houdt de kou buiten. In combinatie met een zonwerende laag kan dit voldoende zijn om in de zomer de warmte lang genoeg buiten te kunnen houden.
- Triple glas zal voor een lagere energierekening zorgen.
- Triple glas heeft ook geluidswerende eigenschappen. Standaard zijn die goed, maar de verhouding geluidsdemping is niet zo hoog als isolatie verbetering t.o.v. dubbelglas.
- Het is moeilijker te breken dan dubbel glas vanwege de extra glaslaag.
- Triple glas zorgt voor minder last van koudeval. Staat je eettafel of bank onder of langs een grote ruit, dan voel je geen koudestraling meer. Met dubbel is dat wel nog mogelijk.
- Je woning kan meer waard worden als er triple glas is geplaatst. Lange levensduur: triple glas gaat gemiddeld 10 jaar langer mee, vergeleken met dubbel glas.
Wat zijn de nadelen van triple glas?
- Op de buitenruit van triple glas kan sneller condensvorming optreden (het raam beslaat sneller, of bevriest). Let op! Dit doet dubbelglas ook, alleen omdat dubbel glas minder goed isoleert verwarmt het sneller de buitenruit waardoor condens of vorst eerder weg is.
- Kosten zijn hoger. Voor de plaatsing is al snel een kraan benodigd. Ook de productie van tripleglas is duurder. Door een zwaardere ruit kan het soms zijn dat het systeem ook verzwaard moet worden. Wat weer resulteert in hogere kosten.
- Niet alle kozijnsoorten kunnen tripleglas aan. Een houten schuifpui bijvoorbeeld heeft snel beperkingen op dit vlak. In bestaande kozijnen heb je vaak niet genoeg ruimte voor dergelijke glasplaten.
Conclusie
De belangrijkste vraag is wat moet het resultaat zijn. Is maximale isolatie prio 1 of zijn kosten, of in specifieke gevallen het zicht de belangrijkste factor?
In het geval van een nieuwbouwwoning zit je vaak gebonden aan een warmtepomp voor de verwarming en verkoeling van je woning. Daarbij geld, hoe beter de isolatieschil van je huis, hoe minder energieverlies, en hoe minder energie je dus nodig hebt om het op temperatuur te houden. Daarbij zou ik dus altijd uitgaan van optimale isolatie. Zeker als je glasoppervlakte redelijk groot is. Je legt bijvoorbeeld ook geen oude dakplaten op je huis. Heb je een optimale isolatiewaarde, en evt. een goede zonwering (dat kan op veel verschillende manieren) dan heb je vaak geen airco installatie nodig in de zomer. Een W-installateur kan soms die berekening voor je maken.
In het geval van een verbouwing van een bestaand woonhuis, of een ruimte waarbij verkoeling van minder groot belang is kan dubbelglas vaak prima toegepast worden. Het kan technisch soms zelf niet anders, of de meerkosten van tripleglas wegen niet op tegen de voordelen omdat het overgrote deel van je woning minder goed geïsoleerd is. In het geval van een verbouwing waarbij je op meerdere fronten de isolatiewaarde gaat verhogen door bijvoorbeeld dak en spouwmuur optimaal aan te pakken, dan wordt een nieuw kozijn i.c.m. tripleglas uiteraard wel interessant.
Los van de beste optie zijn er natuurlijk ook altijd nog redenen om het niet te doen als het simpelweg te duur wordt. Wat eventueel ook nog een overweging is om zowel tripleglas als dubbelglas toe te passen. Kies dan bij de meest verwarmde ruimtes voor triple, en laat de bovenverdieping bijvoorbeeld in dubbelglas uitvoeren.
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een goed beeld van het verschil dubbel of tripleglas en weet je wellicht beter waar rekening mee te houden in je (toekomstige) project.