Title corner Glashelder: verschillende types beglazing

In nieuwe woningen en gebouwen wordt meestal HR++ (dubbel) of HR+++ (triple) glas toegepast. Maar wat is eigenlijk het verschil? En welke opties zijn er nog meer? Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor akoestisch of zonwerend glas. Veiligheidsglas is in sommige gevallen zelfs verplicht en shadowbox wordt vooral toegepast bij bijvoorbeeld vliesgevels.


De keuze is reuze! Dat is zeker. Uiteindelijk draait het voornamelijk om de U-waarde:

de thermische isolatiewaarde.


 


Hoe lager deze waarde, hoe beter.

HR glas is opgemaakt uit verschillende lagen, zoals ook bij "gewoon" dubbel glas, maar het buitenblad is hierbij voorzien van een coating. Een dun laagje metaal wat voor het blote oog onzichtbaar is houdt in de zomer gedeeltelijk zonnestralen tegen en houdt in de winter juist een deel van de warmte tegen waardoor er minder warmte verloren zal gaan. Voorheen was dit laagje bij HR+ glas nog zichtbaar, maar inmiddels is dit zo ontwikkeld dat het kraakhelder is! Helaas is dit voor consumenten met glasschade soms een probleem wanneer zij nieuw glas bestellen. Kleurverschil wordt dan zichtbaar, waardoor alle glas binnen het zichtveld vervangen moeten worden.


Huidige norm bij nieuwbouw


Omdat de norm voor nieuwbouw tegenwoordig ligt op 1,1 W/m²K, kiezen consumenten voortaan meestal voor HR++ glas (hoogrendementsglas). De afgelopen jaren is HR+ glas daardoor eigenlijk komen te vervallen. Bij HR++ glas wordt er tussen de lagen ook een speciaal gas gespoten.

Deze edelgassen (zoals kryptongas of argongas) hebben een uitstekende isolatiewaarde.


 


Overzicht u-waarde bij verschillende glassoorten:

  • Standaard dubbelglas (U-waarde ± 2,9) HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1,7 – 2,0) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1,2 en 1,6)
  • HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1,0 – 1,2) De meeste nieuwbouwwoningen worden de laatste jaren voorzien van HR++ glas.
  • HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling. (U-waarde ± 0,4 - 0.9) Omdat HR+++ glas een U-waarde kan bereiken van 0,4 (bij gebruik van Krypton), wordt dit over het algemeen toegepast in passieve woningen.

Speciaal glas

Naast de reguliere glassoorten, zijn er ook nog verschillende speciale glassoorten die een specifieke toegevoegde waarde bieden, zoals;


Zonwerend glas wordt de laatste jaren steeds vaker toegepast in woningen, omdat men de voorkeur heeft voor een huis met veel natuurlijk lichtinval. We raden dit vooral bij lichtstraten aan. Het houdt warmte en zonnestralen buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter. Hoewel zonwerend glas kraakhelder is, heeft het ook effect op de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten en dit wil je eigenlijk niet verminderen. Voor kozijnen en puien wordt het daarom niet perse aangeraden. Andere opties zoals een screen hebben een veel grotere impact op het tegengaan van warmte en zijn dan beter geschikt.


Veiligheidsglas is verplicht bij het plaatsen van een glazen deur, een raam tot de grond of een schuifraam in de woonkamer. Er bestaan drie types veiligheidsglas, namelijk gelaagd, gehard glas en brandwerend glas. Welke soort van toepassing is, is per situatie verschillend en wordt bepaald aan de hand van de bouwtekening.


Wanneer je in een omgeving woont waar veel omgevingsgeluiden voorkomen, wordt akoestisch glas wel eens aangeraden, om geluiden van buitenaf beter te weren. Door een beglazing te kiezen met bladen van verschillende dikte: een beglazing van bijvoorbeeld 4-15-6 kun je lawaai beter buiten houden dan bij een beglazing van 4-15-4. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden zoals het gebruik van isolatieglas in combinatie met bijvoorbeeld gelaagd veiligheidsglas.


Neem voor een uitgebreid advies contact op met ons.

54-DSC02368 (Groot)